Extreem weer

Regenbuien, zware herfststormen of hittegolven in de zomer: in ieder seizoen kunnen zich extreme weersomstandigheden voordoen. Het dagelijkse leven in Nederland kan er door ontwricht raken en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Hoe bereid je je voor?

Als er extreem weer op komst is, geeft het KNMI een voorwaarschuwing of weeralarm af via radio, tv en internet. Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien. Het kan ook plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Kijk voor meer informatie over het weer en weeralarm altijd op de website van het KNMI.

Wat moet je doen bij extreem weer?

  • Sla een weeralarm niet in de wind. Blijf bij voorkeur thuis wanneer er een weeralarm is afgegeven in jouw omgeving.
  • Moet je toch de deur uit? Neem dan voldoende eten en water mee. Denk ook aan dekens, warme kleding en een opgeladen mobiele telefoon.
  • Laat anderen weten waar je naartoe gaat en via welke route.
  • Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is om de hulpdiensten niet te overbelasten. Zij kunnen zich dan toeleggen op het bieden van hulp waar dat het meest nodig is.

Noodvoorraad

Bij extreem weer kan het voorkomen, dat je onverwacht enkele dagen in huis moet blijven. Zorg er daarom voor dat je een noodvoorraad in huis hebt. meer informatie vind je op de website denkvooruit.nl.