NL-Alert controlebericht in heel Nederland uitgezonden

Maandag 2 juni rond 12.00 uur is er een NL-Alert controlebericht uitgezonden. Aan de hand van dit bericht konden mensen nagaan of zij hun mobiele telefoon juist hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Alle providers hebben het bericht via hun 2G- en 3G-netwerk in heel Nederland uitgezonden zonder technische problemen.

Tot nu toe is het alarmmiddel NL-Alert 31 keer ingezet bij incidenten zoals grote branden met hevige rookontwikkeling en noodweer. Het uitzenden van een controlebericht is bedoeld om mensen die hun mobiel hebben ingesteld voor NL-Alert, na te laten gaan of zij dit juist hebben gedaan. De leerpunten uit het uitzenden van het controlebericht, worden meegenomen in de doorontwikkeling van dit alarmmiddel.

Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert nog zelf instellen. Wie wil weten of zijn mobiel NL-Alert al kan ontvangen, kan dat nagaan met de NL-Alert instelhulp via www.nl-alert.nl

Hieronder vind je de meest gestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij de andere veelgestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Neem contact op met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Ik heb mijn mobiel wel ingesteld maar geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je telefoon verbonden was met het 4G-netwerk, of omdat jij je in een ruimte bevond met slecht bereik. Het kan ook met de instellingen van je telefoon te maken hebben.

Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

De werking van NL-Alert is vergelijkbaar met een radiosignaal. Alle juist ingestelde telefoons ontvangen het controlebericht. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert zelf instellen. Wanneer je het controlebericht ontvangt, is je mobiel juist ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Waarom heb ik meerdere controleberichten ontvangen?

Het NL-Alert controlebericht is gedurende een vastgestelde periode uitgezonden. Standaard geeft een mobiele telefoon het controlebericht slechts eenmaal weer. Sommige mensen hebben meerdere berichten gekregen terwijl ze zich op dezelfde plek bevonden. Dit wordt verder onderzocht in de evaluatie.

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uit stond, je je tijdelijk in een gebied met slecht of geen bereik bevond of omdat je telefoon op dat moment in gebruik was. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden van het bericht en het doorsturen van het bericht naar alle masten van de providers.