Overstroming

Nederland heeft veel water. Dit geldt zeker ook voor Flevoland. We kunnen te maken krijgen met dijkdoorbraken of hoge waterstanden. In het hele land werken allerlei instanties samen om het risico op overstromingen zo klein mogelijk te maken. Toch kan het voorkomen dat je met een overstroming of zelfs een dijkdoorbraak te maken krijgt. Wat zou je in zo’n situatie doen?

Hoe bereid je je voor?

Je kunt vooraf bekijken hoe groot de kans op overstroming is in het gebied waar je woont. Dit is te zien op de risicokaart. Bedenk vooraf waar of bij wie je terecht kunt als je je huis uit moet vanwege overstromingsgevaar. Denk hierbij ook aan het meenemen van mensen in je omgeving die de hulp van een ander nodig hebben.

App en website: 'Overstroom ik?'

Zestig procent van Nederland kan overstromen. Met de nieuwe app 'Overstroom ik?' kun je op postcodeniveau zien hoe hoog het water komt bij een grote overstroming. Je ziet hoe hoog het water maximaal in dat postcodegebied komt, waar zich hoge gebouwen bevinden met een droge verdieping en welke infrastructuur droog blijft. De site geeft aan welke gevaren of omstandigheden daarbij te verwachten zijn. Doel van de website en app is het verhogen van het risicobewustzijn en het vergroten van de zelfredzaamheid bij grote overstromingen. Bij een daadwerkelijke crisis zal Veiligheidsregio Flevoland adviseren over blijven of weggaan. Op www.overstroomik.nl vind je meer informatie. De app 'Overstroom ik?' is te vinden in de App Store en Google Playstore.

Wat moet je doen bij een overstroming?

  • Houd in het geval van extreem hoog water het laatste nieuws in de gaten via Omroep Flevoland.
  • Als je je huis moet verlaten, sluit dan in elk geval gas, water en elektriciteit af. Denk aan het meenemen van medicijnen en belangrijke papieren.
  • Als de tijd het toelaat: breng je waardevolle spullen naar de hoogste verdieping in huis.
  • Kun je door het hoge water je huis niet meer verlaten? Ga dan naar het hoogste punt in huis en neem je noodvoorraad mee.

Noodvoorraad

Wanneer je bij een overstroming je huis niet kunt verlaten, kan een noodvoorraad van pas komen. Met behulp van een noodvoorraad kun je jezelf al gauw drie dagen redden. Lees op de website denkvooruit.nl meer over de inhoud van het noodpakket.